Landsbygdsutveckling skapar plats för konsten!

I maj 2020 sände föreningen Björkö Konstnod in en ansökan om landsbygdsutvecklings medel för att ge liv till Björkö-Arholma skola, som varit stängd sedan 2017. Ansökan sattes i kategorin prioriterad av Leader Stockholmsbyggd, som tydligt kunde se vad det kan komma att betyda för björköbygden att skolan skulle väckas till liv genom konsten. Nu har beskedet landat även från sista instans som är Jordbuksverket.  I samband med detta stödjer även Norrtälje kommun BKN.
Beskrivning av Leaderprojektets omfattning
>>>

BKN utställning

Det må vara att landet är nedstängt men nu har BKN öppnat en utställning med Alexandra Kostrubala. Huvudsakligen visas mini-objekt i blandteknik men även två som är i större format. För visning bokas tid med konstnären (alexandrakostrubala@bjorkokonstnod.se).

Konstnären bjuder in oss i en magisk värld av små bärbara assemblage. De bär på trådar som leder oss in i frågeställningar kring vad som är av betydelse i världen. Verken tar skepnad av vardagsföremål, amuletter och bärbara altare i mötet mellan punk och hantverksestetik.

Flera av verken är inte visade tidigare i Sverige.

Titel: Alt Alt (Alternativa altare)
Konstnär: Alexandra Kostrubala
Plats: BKN

Konstnärer 2020   >>>


  • Foto: AV Hallberg

Björkö Konstnod (BKN)

På BKN möts det lokala och konsten i två före detta skolbyggnader, belägna på en underbar naturtomt. Björkö, söder om Barnens ö, är en lummig skärgårdsö i Roslagen med vägförbindelse till Stockholm (cirka 1.45 timmes resväg). Utan bil går det utmärkt att ta sig hit med skärgårdsbåt (juni-augusti) till hållplatsen Östersjö brygga eller SL-buss 636 från Norrtälje, hållplats Björkö-Arholma skola.
BKN är konstnärsdrivet med hjälp av lokalsamhället och håller fokus på produktionsplatser för yrkesverksamma konstnärer. Under perioden juli 2020 - maj 2021 har vi uteslutande så kallade konstnärsresidens. Konstnärer söker hit genom att berätta hur de vill arbeta på platsen och med vad och hur de vill bidra till BKN och bygden.

Vi genomför även program, kurser och håller presentationer. Konstnärerna får möjlighet att ta del av livet och naturen på Björkö och samtidigt fokusera på ett specifikt arbete. De ger tillbaka genom att på olika sätt delta i och utforska samhället här.
Parallellt medverkar BKN i initiativ som funnits sen lång tid på ön och hur vi vill fortsätta att utveckla samverkan med andra aktörer ute på Björkö året runt.

Konstnärer, konstintresserade och ni som vill ingå i en dynamisk samverkan kan bli en del av BKN genom medlemskap. Som medlem medverkar du till att göra BKN till en levande verksamhet och du får även ett medlemsbrev. 

Att BKN existerar beror på en rad faktorer. Främst är att de lokalt boende ville se de två skolbyggnaderna fyllda med liv igen och att Norrtälje kommun var villig att hyra ut husen och att Leader Stockholmsbygd hörsammade den ideella föreningens ansökan >>>

Som så många andra har vi behövt göra lite omtag för att få en trygg verksamhet. Att saker händer beror på en rad ideella krafter - alla kan göra något! Hjälps vi åt är vi här för att stanna!För fler resurser om Björkö se länksamling >>>


Vi har en utarbetad Covid-strategi för verksamheten och följer nationella riktlinjer!

Björkö Konstnod ligger just vid den blå skylten "Skeninge".  Busshållplatsen heter Björkö-Arholma skola. 

Ansvar och respekt!
BKN har i afton, 22 november, lyssnat till direktsändningen kl 19. Det är allvarligt nu! Detta föranleder att vi vill berätta att på BKN håller konstnärerna avstånd. Vi umgås inte alls så som vi kunde göra i sommras. Lokalerna ventileras flitigt och vi är noga med ytrengörning. (Det gäller även tekniken som vi erbjuder). Vi har separata toaletter. Använder köket växelvis. Annars är vi i våra ateljéer. BKN avvaktar med vidare tillsättning i december.

För den som vill komma och digitalisera diabilder eller negativ så går det bra. Ni får sitta i Co-Working rummet själva, där fönstret ska stå på glänt. Ni får endast boka en och en eller möjligen med er valda vän. Ni får instruktioner utomhus om hur tekniken används. Vi ber er ta mobil eller dator, så kan ni stå i förbindelse med digital ansvarig om det uppstår frågor.

Pandemipolicy
BKN förljer nationella riktlinjer. Detta medför att vår planerade verksamhet begränsas. Konstnärer är här och arbetar och vi siktar på att börja göra verk tillgängliga via tex videobaserade ateljébesök, konstnärespresentationer och performance.

Ateljéer & värdskap
Nu är fem ateljéer i gång men det återstår lite pyssel med en rad lokaler med gemensamma krafter går det lätt om vi blir ett gäng går det lätt.  Vill du vara delaktig? Kontakta föreningens ordförande Robert Sjöblom robertsjoblom @ bjorkokonstnod.se

Projektateljéer & AiR
Antal ateljéer: 5 (ytterligare 2 mindre öppnar 2021)
Storlek: 25-76 kvm

Co-working

Antal platser: Max 4 (obs Covid regler så förbokning krävs om ej sällskap max 2 pers)
Utrustning: 4 multifunktions stolar,  höj och sänkbart konferensbord, wifi, skrivare

Kontorsmöbler genom rp.se

Slöjdsal
BKN har fått medel från Roslagens sparbank (fond) till att sätta igång denna verksamhet. Start datum ej satt, vi arbetar med att förbereda öppnandet.

Studio
Basteknik ljud och ljus, fonder, öppnar i december. Detta innebär att du kan boka tid och tex scanna diabilder eller negativ, pod eller video casts, digitalisera VHS material (om du har en kamera) mm.

BKN Showroom

Vi har just startat upp arbete med ett digitalt showroom över arbeten som producerats av BKN konstnärer.   >>>

Vi kommer även att bygga upp ett material från öppen ateljé och andra evenemang.

Kuriosa: området söder om Björkövägskylt + Arholma, har en fast befolkning på 388 personer. Här finns 1603 småhusfastigheter, 179 av dem är bebodda, resten är fritidshus och räknas som obebodda (1424 st).
Källa: Björkö-Arholma hembygdsförening

Linus Krantz talar om sitt arbete på BKN

Performance av Alexandra Kostrubala. Videodokumentation Christoph Mügge (oktober 2020)  >>>

Johan Lundin in action, (november 2020)

 
. . .

BKN är godkänd medlem av resartis:

image001jpg

 Adress: Björkö Konstnod, Simpnäsvägen 739, SE-764 53, Björkö