Björkö Konstnod (BKN)

På BKN möts det lokala och konsten i två före detta skolbyggnader, belägna på en underbar naturtomt. Björkö, söder om Barnens ö, är en lummig skärgårdsö i Roslagen med vägförbindelse till Stockholm (cirka 1.45 timmes resväg). Utan bil går det utmärkt att ta sig hit med skärgårdsbåt till hållplatsen Östersjö brygga eller SL-buss 636 från Norrtälje, hållplats Björkö-Arholma skola.

BKN är konstnärsdrivet med hjälp av lokalsamhället och håller fokus på produktionsplatser för yrkesverkamma konstnärer. Under perioden juli 2020 - maj 2021 har vi uteslutande så kallade konstnärsresidens. Dit konstnären söker och berättar  om vad och hur de vill arbeta på platsen och bidra till BKN och bygden.

Vi genomför även program, kurser och håller presentationer.  Konstnärerna får möjlighet att ta del av livet och naturen på Björkö och samtidigt fokusera på ett specifikt arbete. De ger tillbaka genom att på olika sätt delta i och utforska samhället här ute.

Parallellt medverkar BKN i initiativ som funnits lång tid på orten, och vi vill fortsätta utveckla samverkan med andra aktörer ute på Björkö (året runt).

Konstnärer, konstintresserade och ni som vill ingå i en dynamisk samverkan, bli  del av BKN genom medlemskap. Som medlem medverkar du till att göra BKN till en levande verksamhet men du får även ett medlemsbrev.

Att BKN existerar beror på en rad faktorer de tre främsta är att lokalt boende ville se de två skolbygnaderna fulla med liv igen och att Norrtäje kommun var villiga att hyra ut husen och Leader Stockholmsbygd hörsammade den ideella föreningens ansökan >>>

Som så många andra har vi behövt göra lite omtag för att få en trygg verksamhet. Att saker händer beror på en rad ideella krafter - alla kan göra något! Hjälps vi åt är vi här för att stanna!

Vi har en utarbetad Covid-strategi för verksamheten och följer nationella riktlinjer!

Kuriosa: området söder om Björkövägskylt + Arholma, har en fast befolkning på 388 personer. Här finns 1603 småhusfastigheter, 179 av dem är bebodda, resten är fritidshus och räknas som obebodda (1424 st). Källa: Björkö-Arholma hembygdsförening

För fler resurser om Björkö se vidare bland vår länksamling >>>

BKN är medlem i nätverket RES ARTIS:

image001jpg

Landsbygdsutveckling skapar plats för konsten!

I maj sände föreningen BKN in en ansökan till Leader/jordbruksverket. All har vi (boende, styrelse, konstnärer, kommun)  gått och väntat på besked. Nu är det här >>>
Ateljéer & värdskap
Nu är fem ateljéer i gång men det återstår lite pyssel med en rad lokalker med gemensamma krafter går det lätt om vi blir ett gäng går det lätt. Anmäl dig gärna till någon av de ska arbetsgrupperna fastighet, konstnär eller program och bli del av BKNs värdskap. Vill du vara delaktig? Kontakta föreningens ordförande Robert Sjöblom robertsjoblom @ bjorkokonstnod.se

Inte långt från BKN möter en Ålands hav

Björkö Konstnod ligger just vid den blå skylten "Skeninge".  Busshållplatsen heter Björkö-Arholma skola. 

 

 Adress: Björkö Konstnod, Simpnäsvägen 739, SE-764 53, Björkö