BJÖRKÖ ATELJÉRUNDA 21-23 JULI 2023

SOMMARPROGRAM >>>

FOTOUTSTÄLLNINGEN VÄGGEN
I samband med årets Ateljérunda på Björkö organiserar vi på Björkö Konstnod den 21-23 juli för andra året i rad fotoevenemanget ”Väggen”. Här kan alla intresserade delta med maximalt fem bilder. Det blir en fest för den fotografiska bilden där temat är fritt. Fotografierna bör vara monterade eftersom de ska vara till salu. Vi bjuder in både amatörer och professionella fotografer till evenemanget.

Inlämning sker dagarna före atelérundan enligt överenskommelse med Patricio Salinas.

I år sker väggen både utomhus och inomhus. Vill du vara med hör av dig till:  patriciosalinas@bjorkokonstnod.se 


ÖPPEN ATELJÉ, 21-23 juli

Anna-Lena Moberg visar en rad verk. Varmt välkomna och kika in  i ateljé 3 (bottenvåning stora huset.

GRILLKVÄLL PÅ BJÖRKÖ KONSTNOD, 21 juli
Varmt välkomna till den årliga grilltillställningen på BKN i samband med Björkö Ateljérunda.
Ta med det du vill lägga på grillen, äta och dricka. Är ni många som kommer i ett sällskap tag gärna med en extra grill och egna tallrikar. Detta är ett tillfälle att informellt lära känna såväl konstnärer som Björkö Konstnod bättre.
Sänd gärna ett meddelande till info@bjorkokonstnod om du har frågor eller planerar att komma. Har du möjlighet att göra en performance eller på något annat sätt dela med oss andar vore det superkul.
Vi börjar kl 17!

WORKHSHOP I COLODION PRINT, 22 juli

Den 22 juli kommer den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens att visa fototekniken wet plate collodion hos oss på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. Det är en fotografisk process som närmar sig måleri.  Workshopen sker på engelska. Till följd av begränsat utrymme är deltagarantalet till fem personer. För information och anmälan, skriv så snart som möjligt till patriciosalinas@bjorkokonstnod.se.

WORKSHOP I CYANOPRINTNING, 23 juli
Den 23 juli kommer Anabelle Schattens att genomföra en workshop (cirka 4 timmar) i cyanotyteknik. Cyanotyp är en fotografisk pappersprocess som producerar en cyanblå bild och en av de äldsta monokroma processerna för framställning av bilder utan användning av silver. Processen är baserad på känsligheten för ljus hos vissa järnsalter. Papperet sensibiliseras med en lösning av järn-ammoniumcitrat och kaliumferricyanid och torkas sedan i mörker. Bilden skapas sedan genom kontaktkopiering med ett negativ. Exponeringstiden för naturligt ljus varar cirka 15 minuter, vilket ger en förändring i sammansättningen av järnsalterna. Papperet sköljs sedan med vatten för att lösa upp exponerade järnsalter och torkas sedan. Det är under torkningen som det blå pigmentet, som kännetecknar processen, bildas.