FOTOGRAFI o MÖRKRUM
KURSER - WORKSHOPS - VÄGGEN 2023
Fotograf A. Schattens
Boka nu! Fotoaktiviteter hos Björkö konstnod i juli 2023
Workshop i grundläggande analogt fotografi 1-2 juli
Vi har, tack vare donationer från allmänheten, ett avancerat mörkrum i vår konstförening. Under helgen den 1-2 juli organiserar vi en workshop i grundläggande analog fotografi (från exponering och att framkalla en film till att kopiera i analogt papper). Kursen leds av fotografen Patricio Salinas. Passa på att frigöra dina kreativa förmågor! Att arbeta analogt är en erfarenhet nära dig, din kropp och dina sinnen. En unik upplevelse. Kika gärna in på https://bjorkokonstnod.se/darkrooms.
Kursen ges på svenska. För mer information och anmälan skriver du så snart som möjligt till patriciosalinas@bjorkokonstnod.se
Bidra till Väggen 21-23 juli!
I samband med årets Ateljérunda på Björkö organiserar vi på Björkö Konstnod den 21-23 juli för andra året i rad fotoevenemanget ”Väggen”. Här kan alla intresserade delta med maximalt fem bilder. Det blir en fest för den fotografiska bilden där temat är fritt. Fotografierna bör vara monterade eftersom de ska vara till salu. Vi bjuder in både amatörer och professionella fotografer till evenemanget.
Upplev den fascinerande collodion-tekniken hos oss
Den 22 juli kommer den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens att visa fototekniken wet plate collodion hos oss på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. Det är en fotografisk process som närmar sig måleri.
Visningen sker på engelska. Till följd av begränsat utrymme är deltagarantalet begränsat till fem personer. För information och anmälan, skriv så snart som möjligt till patriciosalinas@bjorkokonstnod.se.
Workshop i cyanotyp
Den 23 juli kommer Anabelle Schattens att genomföra en workshop (cirka 4 timmar) i cyanotyteknik. Cyanotyp är en fotografisk pappersprocess som producerar en cyanblå bild och en av de äldsta monokroma processerna för framställning av bilder utan användning av silver. Processen är baserad på känsligheten för ljus hos vissa järnsalter. Papperet sensibiliseras med en lösning av järn-ammoniumcitrat och kaliumferricyanid och torkas sedan i mörker. Bilden skapas sedan genom kontaktkopiering med ett negativ. Exponeringstiden för naturligt ljus varar cirka 15 minuter, vilket ger en förändring i sammansättningen av järnsalterna. Papperet sköljs sedan med vatten för att lösa upp exponerade järnsalter och torkas sedan. Det är under torkningen som det blå pigmentet, som kännetecknar processen, bildas.
Kostnader för kurser/workshops
Analog fotografi: Två dagar 1.500:- (varje elev måste ha en film och tillgång till sin eget analog kamera) Vi bjuder på framkallning och papper. (max 3 elever) 1 och 2 juli
Workshops
22 juli: visning om collodion-tekniken: 500: - per elev (max 5)
23 Juli: om cyanotytekniken: 350:- per elev ( mellan 5 och 10 )
Mer om Analog fotograferings teknik pa Björkö. Grundkurs.
Datum: 1 och 2 juli 2023
Kursledare: Patricio Salinas
En kurs för dig som är intresserad av analog fototeknik och mörkrumsarbete.
Upptäck "magin" med att arbeta med analog fotografering. Besök oss helgen första och andra juli så leker vi för att hitta praktiska och kreativa lösningar för att förbättra ditt arbetssätt
En helgkurs för dig som vill lära dig mer om att fotografera med traditionell analog teknik. Du får även lära dig att göra kontaktkartor och att kopiera från negativ till papper i mörkrummet. Du får vidare en överblick över olika typer av papper, vilken kemi som behövs och hur du bereder den samt hur olika typer av förstoringsapparater fungerar.
Mål
Kursen ger dig möjlighet att komma igång med att fotografera, framkalla och kopiera bra svartvita bilder.
Kursen kräver inga förkunskaper men har du tillgång till en egen fungerande analog kamera så ska du ta med den
Innehåll
Framkallning av film, olika typer av framkallare och dess egenskaper
Kopieringsarbete i mörkrummet
Framkallare av olika typer
Praktiskt kopieringsarbete.
Praktiska övningar i mörkrumsteknik.
Om kursledaren:
Patricio Salinas A som bor på Björkö leder kurser i fotografering, bildbehandling och mörkrumsarbete. Han har en lång erfarenhet i att jobba i mörkrummet och beharskar olika teknik. Han har arbeta som kopist på Aftonbladet och DN och arbetat som freelance och kopiera åt professionella fotogafer. Han har varit lärare i Stockholm, Barcelona och Santiago i Chile. Han har ställ ut i flera olika länder. Patricio Salinas fotografiska verk är representerade på National Center for Contemporary Art i Santiago, Chile; på The Directorate of Cultural Affairs of the Ministry of Foreign affairs (DIRAC) i Chile, på Allmänt historiskt arkiv. Chiles utrikesministerium. Samt Moderna Museets samling I Stockholm. Salinas har i bokform publicerat “Barcelona, berättelser från Barcelona” (Bokförlaget Arena 2011); “Walter Benjamin’s last days” (Saposcat 2018); “Atacama, Captivity Geometry” (Saposcat 2020); “Road to the Limit” (Litoral Sur Editores 2021). Salinas har en Master of Arts in photojournalism.
Patricio Salinas är styrelsemedlem i Björkö Konstnod och ansvarig för mörkrummen.
Mer om mörkrummen >>>
Generell sida om kurser och workshops vid BKN >>>
Fotograf P.. Salinas