ANALOGT FOTOGRAFI

 1-2 juli, 12 juli, 22, 23 juli  

Se nedan för beskrivning för respektive kurs. 
Inlämning till fotoutställningeväggen 20 juni.
För mer information och anmälan kontakta patriciosalinas@bjorkokonstnod.se . 
Om det fortfarande finns plats för dig betalar du in anmälningsavgiften till föreningens konto.
Samtliga tillfällen på Björkö Konstnod, address längst ner på sidan.


1-2 juli intro analogtfotografi

Datum: 1 och 2 juli 2023

Kursledare: Patricio Salinas
Kursavgift: 1.500 kr.
BKN står för papper och framkallningsvätskor. V
arje elev måste ha en film och tillgång till sin eget analog kamera. Vi bjuder på framkallning och papper. (max 3 elever).
Kursavgift inklusive boende: 2000 kr.

En helgkurs för dig som vill lära dig mer om att fotografera med traditionell analog teknik. Du får även lära dig att göra kontaktkartor och att kopiera från negativ till papper i mörkrummet. Du får vidare en överblick över olika typer av papper, vilken kemi som behövs och hur du bereder den samt hur olika typer av förstoringsapparater fungerar.

Upptäck "magin" med att arbeta med analog fotografering. 

Mål Kursen ger dig möjlighet att komma igång med att fotografera, framkalla och kopiera bra svartvita bilder.

Kursen kräver inga förkunskaper men har du tillgång till en egen fungerande analog kamera så ska du ta med den annars får du låna en. Meddela detta vid anmälan.


Innehåll

Framkallning av film, olika typer av framkallare och dess egenskaper
Kopieringsarbete i mörkrummet
Framkallare av olika typer
Praktiskt kopieringsarbete.

Praktiska övningar i mörkrumsteknik.


Om kursledaren:

Patricio Salinas A som bor på Björkö leder kurser i fotografering, bildbehandling och mörkrumsarbete.  Han har en lång erfarenhet med arbete i mörkrum och behärskar olika tekniker. Han har arbetat som kopist på Aftonbladet och DN samt kopierat åt professionella fotografer.

Patricio Salinas är styrelsemedlem i Björkö Konstnod och ansvarig för mörkrummen.

Mer om mörkrummen >>>


12 juli wetplate collodion 

Datum: 12 juli kl 10.0-18.00

Kursledare: Anabelle Schattens
Kursavgift:
 1600 kr  för BKN och CFF medlemmar övriga 2000 kr.

Den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens lär ut  fototekniken wet plate collodion hos oss på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik, där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten har torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. 

Fotograf A. SchattensBuss 676: Stockholm Norrtälje (avgår fr Östrastation eller tex Danderydssjukhus)

Buss 636: Norrtälje - hållplats Björkö Arholma skola


21-23 juli Ateljérundan

Bidra till Väggen 21-23 juli!

I samband med årets Ateljérunda på Björkö organiserar vi på Björkö Konstnod den 21-23 juli för andra året i rad fotoevenemanget ”Väggen”. Här kan alla intresserade delta med maximalt fem bilder. Det blir en fest för den fotografiska bilden där temat är fritt. Fotografierna bör vara monterade eftersom de ska vara till salu. Vi bjuder in både amatörer och professionella fotografer till evenemanget.

inlämning kontakta Patricio Salinas: patriciosalinas@bjorkokonstnod.se

Upplev den fascinerande collodion-tekniken hos oss

Den 22 juli kommer den belgiska konstnären/fotografen Anabelle Schattens att visa fototekniken wet plate collodion hos oss på Björkö konstnod. Anabelle är en av de främsta i världen vad gäller att bemästra denna teknik där man preparerar glas- eller aluminiumplåtar i stället för film. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat och varje bild är ett original, varje plåt helt unik. Det är en fotografisk process som närmar sig måleri.

Kostnad 500: - per elev


Workshop i cyanotyp
Den 23 juli kommer Anabelle Schattens att genomföra en workshop (cirka 4 timmar) i cyanotyteknik. Cyanotyp är en fotografisk pappersprocess som producerar en cyanblå bild och en av de äldsta monokroma processerna för framställning av bilder utan användning av silver. Processen är baserad på känsligheten för ljus hos vissa järnsalter. Papperet sensibiliseras med en lösning av järn-ammoniumcitrat och kaliumferricyanid och torkas sedan i mörker. Bilden skapas sedan genom kontaktkopiering med ett negativ. Exponeringstiden för naturligt ljus varar cirka 15 minuter, vilket ger en förändring i sammansättningen av järnsalterna. Papperet sköljs sedan med vatten för att lösa upp exponerade järnsalter och torkas sedan. Det är under torkningen som det blå pigmentet, som kännetecknar processen, bildas.

350:- per elev 
BKN/BJÖRKÖ KONSTNOD
Simpnäsvägen 739 SE-764 53 Björkö